Jak na přípravu
Ovoce pečlivě umyjte a nakrájejte na drobnější kousky, poté zalijte horkou vodou a nechte louhovat po dobu cca několika málo minut. Některé ovoce, jako např. jahody, dodá čaji nádherný odstín. Z některých druhů ovoce sytý odstín čaje sice mít nebude, ale v žádném případě to nebude mít vliv na jeho lahodnou chuť. Pokud použijete sladké ovoce, nemusíte čaj zbytečně přislazovat, pokud máte přeci jen raději čaj sladší, jako náhražku cukru použijte med. Dětem nejvíce chutná příchuť jablek, šípku nebo citrusových plodů a rádi také sní zbylé ovoce na dně hrnečku.
Něco pro muže
Ne každý muž se spokojí s čajem, i když domácím, pro jejich mlsný jazýček můžete vylepšit přidáním pár kapek becherovky nebo rumu.
Oblíbené variace
Mezi nejčastěji dělané čaje patří jablečný v kombinaci se skořicí, šípky, pomerančem nebo hruškou. Výborný je také čaj zázvorový s pomerančem nebo citronem, který je účinným a osvědčeným prostředkem proti nachlazení.
Bylinkový čaj
I v domácích podmínkách můžete vyrobit pravý bylinkový čaj prospěšný organismu. Volit můžete z rostlin jako jsou maliník, ostružiník nebo léčivých bylin. Při jejich sběru dbejte na to, abyste sbírali jen ty, které opravdu bezpečně znáte. Sušený materiál (větvičky, listy) jednoduše zalejete vodou a máte tak po celý rok kvalitní zdravý čaj. Zvláštní kapitolou jsou tzv. fermentované čaje, jejichž základem jsou listy maliníku nebo jahodníku. U fermentace je důležité dodržet několik zásadních kroků – zavadnutí, slisování, vlhčení, fermentace a konečné sušení.